Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης για τη σύλληψη δύο υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» με σκοπό να διαμοιραστούν σε μαθητές Αλβανικής καταγωγής που φοιτούν σε Ελληνικά σχολεία.

Η κίνηση αυτή της Αλβανίας έρχεται σε συνέχεια και άλλων προκλητικών ενεργειών της Αλβανικής κυβέρνησης έναντι της Ελληνικής μειονότητας στην Βόρεια Ήπειρο και την ενίσχυση αλυτρωτικών αιτημάτων.

Ο κ. Ανδρουλάκης αφού σημειώνει ότι κινήσεις σαν αυτές δεν συνάδουν με την υποχρέωση των υπό ένταξη χωρών για σχέσεις καλής γειτονίας, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μάθει πως θα επηρεάσουν τα γεγονότα αυτά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και να καταδικάσει τις κινήσεις αυτές της Αλβανικής Κυβέρνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης για το 2016, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στο Κοινοβούλιο, υπάρχει η πρόταση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Στις 14 Νοεμβρίου 2016 συνελήφθησαν στο Συνοριακό Φυλάκιο Κακαβιάς, στην Ελληνο – Αλβανική μεθόριο, δύο υπάλληλοι του Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας οι οποίοι μετέφεραν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» με σκοπό να διαμοιραστούν μέσω της Αλβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα σε μαθητές Αλβανικής καταγωγής που φοιτούν σε σχολεία στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως στους χάρτες αυτούς, περιοχές της Ελλάδος εμφανίζονται ως τμήμα της Αλβανίας.

Έχοντας υπόψη πως οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Αλβανική κυβέρνηση εμφανίζεται να προωθεί ακραία εθνικιστική πολιτική εναντίον των γειτόνων της ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Είναι σύμφωνη με το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας μία τέτοια πολιτική από την Αλβανική Κυβέρνηση;

– Σκοπεύει να καταδικάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ανωτέρω δράσεις επισήμων οργάνων της Αλβανικής Κυβέρνησης;

– Πως πιστεύει ότι τέτοια γεγονότα μπορεί να επηρεάσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία;