Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στον Νίκο Καραγιάννη για το ypodomes.com η Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Έυα Καϊλή στα πλαίσια δημοσιογραφικής επίσκεψης στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Η κα Καϊλή ασχολείται ενεργά με τη σύνταξη του Νομοσχεδίου του Πακέτου Γιουνκέρ 2, της συνέχειας του πρώτου Πακέτου. Μιλά για τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και για τα λάθη που έχει διακρίνει στη διαχείριση αυτού του πρώτου Πακέτου.

Δηλώνει απαισιόδοξη με την παρούσα Κυβέρνηση, καθώς όμως σημειώνει, φορολογία, επιτόκια και λανθασμένες επιλογές, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην προσέλκυση επενδυτών τόσο για έργα όσο και για τις ΜμΕ. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Κυρία Καϊλή έχετε ενεργή συμμετοχή στο Νομοσχέδιο για το Επενδυτικό Σχέδιο Γιουνκέρ 2. Πείτε λίγα πράγματα για αυτό.

Είμαι εισηγήτρια για τη νομοθεσία του δεύτερου πακέτου του Στρατηγικού Σχεδίου επενδύσεων Γιούνκερ. Σε αυτή τη νομοθεσία προσπαθώ να διορθώσω τα λάθη που περιείχε η πρώτη φάση που ουσιαστικά για τη χώρα μας δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Από τα 150 δισ ευρώ που ήταν η πίτα, η χώρα πήρε μόλις 500εκ.ευρώ και φτάσαμε να ακούμε ότι αυτό θεωρείται και πολύ υψηλό ως νούμερο.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλές ανισότητες και σε άλλες χώρες καθώς υπάρχουν ζητήματα πολιτικής βορρά-νότου, μεγάλων χωρών και μικρών χωρών αλλά κυρίως τα προβλήματα που υπήρχαν στις εθνικές τράπεζες με τη χρηματοδότηση των ΜμΕ. Τώρα πάμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, να ανοίξουμε τις δυνατότητες στην καινοτομία αλλά και στις παραδοσιακές γραμμές της οικονομίας, επίσης προσπαθούμε να μειώσουμε το ρίσκο και από τις εθνικές τράπεζες να το τραβήξουμε πάνω στη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μην έχουμε διαφορές επιτοκίων στα δάνεια που δίνονται στα μεγάλα έργα. Αν τα καταφέρουμε, τότε σίγουρα θα έχουμε βελτιωμένες συνθήκες και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, για εμάς και για την χώρα φυσικά γιατί άμεσα θα έχει αντίκτυπο σε νέες θέσεις εργασίας.

Θεωρείτε ότι έχουν γίνει λάθος επιλογές στην πρώτη φάση του Πακέτου Γιουνκέρ; Έχουμε δει για παράδειγμα να προτείνονται μεγάλα έργα υποδομής όπως οι επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τέτοιου είδους επιλογές είναι λανθασμένες; Δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση;

Κοιτάξτε, το ότι αλλάζεις το μείγμα και τελευταία στιγμή στέλνεις έργα που είτε έχουν καθυστερήσει και επιπλέον είναι κακή και η παρουσίαση τους, τότε αυτά δεν θεωρούνται επενδύσεις. Εδώ δεν μιλάμε για επιδοτήσεις, μιλάμε για επενδύσεις. Αυτό λοιπόν μας βάζει πολύ χαμηλά στη λίστα σε επιλεξιμότητα σε συγκεκριμένα έργα. Άρα ναι ένα μεγάλο κομμάτι οφείλεται στους λάθος χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, εμείς κάνουμε ότι μπορούμε αλλά πρέπει η Ελλάδα να διευκολύνει, να υπερασπίζεται και να διεκδικεί έργα τα οποία μπορούν να είναι βιώσιμα και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες. Για τα τρένα για παράδειγμα ή για ΑΠΕ, έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό που μπορούμε να αξιοποιήσουμε μέσω των ΑΠΕ και δεν το κάνουμε.

Εσείς και το κόμμα σας τι προτείνετε, ποιο είναι το καθοριστικό βήμα για να καταφέρει η χώρα μας να τραβήξει χρηματοδότηση σε σημαντικά έργα;

Το βασικό είναι να δείξεις ότι είσαι μία Κυβέρνηση φιλική στις επενδύσεις και όχι εχθρική. Όταν αυξάνεις τις δημόσιες δαπάνες και αυξάνεις και τη φορολογία αυτό από μόνο του διώχνει κάθε επενδυτή. Και όταν φυσικά δεν υπάρχει σταθερό κλίμα τότε δεν μπορεί να έρθει επενδυτής και αυτό το πακέτο των δισ ευρώ που θα μπορούσε να φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίες για τη χώρα μένει εκεί και το αξιοποιούν άλλες χώρες, κυρίως οι μεγαλύτερες. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α. Στην Ιταλία για παράδειγμα 200.000 ΜμΕ επιδοτήθηκαν με ένα ποσό κατά μέσο όρο 100.000 ευρώ η κάθε μία. Στην Ελλάδα αντίθετα είχαμε μόλις 7 επιχειρήσεις που συνολικά άντλησαν 500εκ.ευρώ. Άρα καταλαβαίνετε το επενδυτικό χάσμα αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας.

Μιλάτε για μία μεγάλη ευκαιρία για τις ΜμΕ αλλά και για έργα που μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια. Είπατε νωρίτερα πως τα επιτόκια αλλά και η φορολογία είναι σχεδόν απαγορευτική. Άρα είστε γενικά απαισιόδοξη όσον αφορά τη χώρα μας στο να αντλήσει κεφάλαια μέσω αυτού του φιλόδοξου Σχεδίου (Γιουνκέρ);

Απαισιόδοξη όσον αφορά αυτή την Κυβέρνηση. Αν αλλάξει αυτή η Κυβέρνηση εμείς θα έχουμε κάνει τα πάντα από εδώ ώστε να έχουν διορθωθεί οι αδικίες και να μπορεί η Ελλάδα να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι, που της αξίζει και της αναλογεί. Από κει και πέρα όμως θέλει και μία Κυβέρνηση που να θέλει επενδύσεις.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com