Στη συνεδρίαση με θέμα «Τουρκία και κράτος δικαίου», που διεξήχθη με την παρουσία του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Ali Şahin, και διοργανώθηκε από κοινού από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, την Υπο-Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή (ΜΚΕ) ΕΕ-Τουρκίας, συμμετείχε ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Ανδρουλάκης.

Στην κοινή ακρόαση, συμμετείχαν πανεπιστημιακοί από την Τουρκία, εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέλη Δικαστικών Ενώσεων και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν οι ομιλητές, ενώ ο λαός βγήκε στους δρόμους προς υπεράσπιση της Δημοκρατίας, από τη στιγμή εκείνη και μετά του επιβάλλεται καταστολή και διώξεις αφού πάνω από 34.000 βρίσκονται προφυλακισμένοι και 77.000 άτομα αναμένεται να προσαχθούν σε δίκη. Το Κράτος Δικαίου στη χώρα βρίσκεται υπό διωγμό και κατάφωρη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι 2.300 δικαστές, οι οποίοι αφού διαπομπεύθηκαν στα ΜΜΕ, βρίσκονται τώρα υπό κράτηση και έχουν δημευτεί οι περιουσίες τους. Συγχρόνως, σύμφωνα με τις δηλώσεις, φαίνεται να γίνονται δημεύσεις και κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων όσων θεωρούνται από την επίσημη κυβέρνηση οπαδοί του Γκιουλέν και όσων δεν πρόσκεινται στον Ερντογάν.

Ο Υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξε πως η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν οργανωμένη από μία τρομοκρατική οργάνωση, και ότι όλα τα μέτρα έχουν ψηφιστεί από την Τουρκική Βουλή.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι όποιος παρακολουθεί τα γεγονότα στη Τουρκία, κατανοεί ότι το κράτος δικαίου πλήττεται βάναυσα και ότι καθημερινά παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι παράλογο να θεωρείται ότι όλα αυτά ξεκίνησαν να ισχύουν στις 15 Ιουλίου.

Όπως υπενθύμισε, πολλά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν σήμερα, όπως η αντιτρομοκρατική νομοθεσία η οποία οδηγούσε σε άρση ασυλίας Κούρδων βουλευτών, το κλείσιμο εφημερίδων και η φυλάκιση δημοσιογράφων είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος.