Ερώτηση Ν. Ανδρουλάκη προς την Επιτροπή

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης με ερώτηση που κατέθεσε, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει το Γερμανικό νόμο ο οποίος θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την οικογενειακή επανένωση προσφύγων.

Συγχρόνως, ο Ευρωβουλευτής αναφέρεται στην άτυπη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που αποκαλύφθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών και θέτει ένα μηνιαίο μορατόριουμ στην οικογενειακή επανένωση προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου δυόμισι χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη γραφειοκρατική διαδικασία οικογενειακής επανένωσης και ετοιμάζονται να φύγουν για τη Γερμανία, όπου τους περιμένουν συγγενείς πρώτου βαθμού. Όμως, βάσει της συμφωνίας που δημοσιεύθηκε, η Ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα αναχωρούν για τη Γερμανία σε μόλις 70 το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα χρειαστεί να περιμένουν πολλούς μήνες μέχρι να επανενωθούν με τους συγγενείς τους.

Με την ερώτηση του ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι ενήμερη για την άτυπη συμφωνία αυτή αλλά βεβαίως και αν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο με βάση πρόσφατα ψηφισμένο νόμο στη Γερμανία τίθενται σημαντικοί περιορισμοί στην επανένωση οικογενειών προσφύγων. Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει ότι διαδικασία οικογενειακής επανένωσης δικαιούται μόνο όποιος έχει μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια στη Γερμανία, έχει πάρει τελικό καθεστώς διεθνούς προστασίας και επιπλέον είναι σε θέση να ζήσει τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του.

Επιπρόσθετα, όπως αποκαλύφθηκε, στα πλαίσια άτυπης συμφωνίας μεταξύ των Ελληνικών και των Γερμανικών αρχών συμφωνήθηκε ότι το γερμανικό κράτος θα δέχεται από την 1η Απριλίου με τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης μόνο 70 πρόσφυγες τον μήνα.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου δυόμισι χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη γραφειοκρατική διαδικασία οικογενειακής επανένωσης και ετοιμάζονται να φύγουν από την Ελλάδα για τη Γερμανία, όπου τους περιμένουν συγγενείς πρώτου βαθμού.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο ο νομικός περιορισμός στο καθεστώς επανένωσης οικογενειών;

– Έχει πληροφορίες για άτυπη συνεννόηση μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αρχών για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στην επανένωση οικογενειών ;

– Είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μία άτυπη συμφωνία μεταξύ δύο κρατών μελών, που περιορίζει την επανένωση προσφύγων, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαδικασία και αν όχι, πως σκοπεύει να το αντιμετωπίσει;