Ο επίτροπος Johannes Hahn, υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, απάντησε σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα τις διώξεις Κούρδων βουλευτών.

Στην απάντηση του, ο Επίτροπος, σημειώνει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να επιδιώκει την επίτευξη των υψηλότερων δημοκρατικών προτύπων και πρακτικών και πρέπει να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιπρόσθετα, ο Επίτροπος Hahn υπενθυμίζει ότι, στην έκθεσή της του 2016, η Επιτροπή εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά το παρελθόν έτος στην Τουρκία.

Τέλος, ο Επίτροπος Hahn εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP (Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με κατηγορίες που αφορούν την εικαζόμενη υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, καθώς και για άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του HDP, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Επίσης η ΕΕ ζητάει την συμμετοχή στις διαδικασίες για συνεργασία και διάλογο, όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του επιτρόπου Johannes Hahn, υπεύθυνου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης στον Νίκο Ανδρουλάκη:

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής

(10.3.2017)

Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να επιδιώκει την επίτευξη των υψηλότερων δημοκρατικών προτύπων και πρακτικών και πρέπει να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην έκθεσή της του 2016 [1], η Επιτροπή εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά το παρελθόν έτος στην Τουρκία. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Νοεμβρίου 2016[2] συμφώνησε ότι οι προβληματισμοί αυτοί θα εξακολουθήσουν να εκφράζονται με ανοικτό και εποικοδομητικό τρόπο.

Η ΕΕ εκφράζει επίσης τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP (Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με κατηγορίες που αφορούν την εικαζόμενη υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, καθώς και για άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του HDP, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος κα Mogherini, στη δήλωσή της εξ ονόματος της ΕΕ της 8ης Νοεμβρίου 2016[3], υπενθύμισε ότι η ΕΕ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και, μολονότι αναγνωρίζει την ανάγκη της να λάβει τα ανάλογα μέτρα, καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα κάθε ατόμου να δικασθεί δικαίως, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας. Η ΕΕ ζήτησε επίσης την συμμετοχή στις διαδικασίες για συνεργασία και διάλογο όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

[1] http://ec.europa.eu/enlargement/countries/package/index_en.htm

[2] http://www.consilium.europa.eu/el/meetings/fac/2016/11/14-15/

[3] http://www.consilium.europa.eu/press-releases-pdf/2016/11/47244649919_el.pdf