Την Έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με ιδία μέσα για την αντιμετώπιση καταστροφών, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Έκθεση, για την οποία υπεύθυνος από την Σοσιαλιστική Ομάδα ήταν ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, προβλέπει τη δημιουργία του rescEU, ενός αποθεματικού περιουσιακών στοιχείων και δυνατοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα επεμβαίνει όταν ένα Κράτος Μέλος αντιμετωπίζει μία φυσική καταστροφή και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο του.

Την σχετική πρόταση κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Στυλιανίδης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης χρονιάς στην Πορτογαλία, όπου κανένα Κράτος Μέλος δεν μπόρεσε να στείλει βοήθεια. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην ενίσχυση του μηχανισμού με εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου καναντέρ και πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Επίσης, στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προβλεφθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης των Κρατών Μελών, ώστε να επιδιορθώσουν και να αναβαθμίσουν δυνατότητες τις οποίες έχουν. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση του στόλου καναντέρ που διαθέτει.

Με αφορμή την συζήτηση στην Ολομέλεια και την ψηφοφορία που ακολούθησε, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι πολίτες χρειάζονται την στήριξη της Ένωσης. Για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα την δημιουργία του rescEU, μίας δεξαμενής δυνατοτήτων τελευταίας καταφυγής, όπου όταν μία χώρα δε θα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της μία φυσική καταστροφή, τότε θα ενεργοποιείται. Τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης όπως τα καναντέρ, που τόσο έλειψαν την περσινή χρονιά από την Ευρώπη, είναι μόνο μία από τις δυνατότητες που θα πρέπει να έχει ο Μηχανισμός.

Μετά την υπερψήφιση της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 431 ψήφους υπέρ, 99 κατά και 97 αποχές αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Ευρωβουλευτή: https://youtu.be/to5_6M7cokw