ITRE committee meeting

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και την απόφαση για αποχώρηση από την Ε.Ε.;

Είναι λυπηρό το ότι επικράτησε η ρητορική του στρατοπέδου της αποχώρησης, του οποίου ηγήθηκαν κυρίως ξενοφοβικά, λαϊκιστικά και ακροδεξιά στοιχεία που επένδυσαν στον φόβο του μέσου Βρετανού πολίτη και στην άγνοιά του για το πώς πραγματικά έχει αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο η Ε.Ε. τα τελευταία 60 χρόνια. Δυστυχώς, το κόστος αυτής της απόφασης, αν τελικά γίνει πράξη, θα το πληρώσουν οι μελλοντικές γενιές.

Πού αποδίδετε την υπερψήφιση της πρότασης για έξοδο από την Ε.Ε. από τους Βρετανούς ψηφοφόρους;

Θεωρώ ότι πάνω απ’ όλα υπεύθυνοι είναι οι Βρετανοί πολιτικοί, που διαχρονικά δεν κατάφεραν να αναδείξουν τα πολλά οφέλη της Ε.Ε. στους πολίτες. Η εκστρατεία του Κάμερον υπέρ της παραμονής ήταν τόσο χλιαρή, που γενικά δεν κατάφερε να πείσει. Δεν μπορεί να κατηγορείς την Ε.Ε. συνεχώς για πέντε χρόνια, να μιλάς για όλα της τα αρνητικά, και μέσα σε δύο μήνες να προσπαθήσεις να πείσεις τους συμπολίτες σου να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής. Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Τόσοι Βρετανοί πολίτες ζουν, εργάζονται και, κυρίως, συνταξιοδοτούνται σε χώρες του Νότου της Ευρώπης – πολύ χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Δεν χρειάζονται άδειες παραμονής, έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες των χωρών στις οποίες ζουν. Σε ποια άλλη ιστορική περίοδο της Ευρώπης ήταν αυτό δυνατό με τέτοια ευκολία; Έπρεπε να αναδειχθούν όλα αυτά τα προτερήματα στην πράξη.

Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι από τούδε η στάση των ευρωπαϊκών οργάνων έναντι του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Τα ευρωπαϊκά όργανα ήδη έχουν διαμηνύσει ότι θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση, καθώς η όποια περίοδος αβεβαιότητας θα βλάψει και τα δύο μέρη. Προσωπικά, συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση.

Θεωρείτε ότι η απόφαση για Brexit μπορεί να σημάνει τη σταδιακή αποσύνθεση ολόκληρης της Ε.Ε.;

Σε καμία περίπτωση. Ο ευρωσκεπτικισμός της Βρετανίας ήταν γνωστός εδώ και χρόνια. Δεν πιστεύω ότι κάποια άλλη χώρα θα επιθυμούσε την αποχώρηση. Ακόμα και οι ίδιοι οι Βρετανοί, αυτοί που γνωρίζουν και καταλαβαίνουν τι σημαίνει Ε.Ε., ήδη μιλούν για ιστορικό λάθος. Τουναντίον, νομίζω ότι η Ε.Ε. θα βγει ακόμα πιο ενδυναμωμένη μετά το σοκ του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Πόσο πιστεύετε ότι το Brexit θα επηρεάσει την Ελλάδα και σε ποιους τομείς;

Πρώτα απ’ όλα να υπογραμμίσουμε κάτι. Η αποχώρηση μιας χώρας από την Ένωση επηρεάζει πρωτίστως την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτοί είναι οι άμεσοι δέκτες του θεσμικού πλαισίου και των ευεργετημάτων της Ε.Ε. και η περιστολή αυτών των ευεργετημάτων έχει άμεσες συνέπειες στον τρόπο που λειτουργούμε καθημερινά. Αρχικά, λοιπόν, το πρώτο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι το στάτους σχετικά με τη μετακίνηση πολιτών, προϊόντων και υπηρεσιών. Άρα πρέπει να ανησυχούμε για τρεις παράγοντες. Πρώτον, για την ευκολία μετακίνησης των προσώπων από και προς τη Βρετανία. Αυτό έχει συνέπειες για τη θεσμική σχέση των Ελλήνων που διαμένουν στη Βρετανία είτε ως εργαζόμενοι είτε ως σπουδαστές. Η κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων είναι πρωτεύον ζήτημα. Στην περίπτωση των φοιτητών, πρέπει να δούμε αν θα υπάρξει αύξηση των διδάκτρων. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει για τους Βρετανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κατάσταση θα επιβραδύνει ή θα αναχαιτίσει τις τουριστικές ροές. Όσον αφορά τις ροές κεφαλαίων από τα προϊόντα, η μείωση της αξίας της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ θα κάνει τα ελληνικά προϊόντα περισσότερο ακριβά για τον Βρετανό αγοραστή, άρα θα δημιουργήσει πρόβλημα στις εξαγωγές μας. Αντίστοιχα, θα πρέπει να δούμε τον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο των εταιρειών μας που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, όπως π.χ. τις τράπεζες, τα χαρτοφυλάκια των οποίων πιέζονται, και τις ναυτιλιακές μας.

Για να έρθουμε στα αμιγώς ελληνικά θέματα, πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης στη φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης;

Ποια διαπραγμάτευση; Κατά την πρώτη περίοδο των συνομιλιών με την τρόικα το σοκ που δέχτηκε η κυβέρνηση με ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ήταν τόσο μεγάλο, που ουσιαστικά έκτοτε η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται αλλά απλώς εκτελεί τις επιταγές των δανειστών. Η διαφορά είναι ότι καθώς πλέον η «διαπραγμάτευση» έχει μεταφερθεί στους εντός των συνόρων φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι οι άμεσα θιγόμενοι από τη μεταστροφή του κ. Τσίπρα σε οπαδό του «μερκελισμού» στην Ελλάδα, η κυβέρνηση παγιδεύεται σε μια ρητορική ψευτοαντίστασης, που δεν είναι καθόλου διαπραγμάτευση αλλά ένα σύστημα τακτικίστικης κωλυσιεργίας. Λέει ότι διαπραγματεύεται, για να είναι αρεστή στο κοινό που της έχει απομείνει, αλλά στην πράξη καθυστερεί τις αποφάσεις που αργά ή γρήγορα θα υπογράψει. Φοβάμαι ότι έχουμε ταλαιπωρηθεί όλοι από τους χειρισμούς μιας πολιτικής ομάδας που το μόνο που κάνει είναι να ταυτίζει τη δόση με την παραμονή της στην εξουσία. Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό.

Στη χώρα έχει ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ποια η άποψή σας τόσο για τη συγκυρία του ανοίγματος της συζήτησης όσο και για τις προτάσεις που έχουν ακουστεί ως τώρα;

Υποστηρίζω κάθε πρόταση που υιοθετεί την αναλογική, αλλά με διατήρηση του ορίου του 3% για κατανομή εδρών και μια ενίσχυση για να αποφευχθεί η ακυβερνησία. Ο εκλογικός νόμος που πριμοδοτούσε με ένα υπερβολικό μπόνους το πρώτο κόμμα απευθυνόταν σε άλλες εποχές στην Ελλάδα, που υπήρχαν τέσσερα κόμματα με εκπροσώπηση στη Βουλή, εκ των οποίων τα δύο πρώτα συγκέντρωναν το 90% των ψήφων και συνεπώς έπρεπε ένα από τα δύο να κυβερνήσει με σταθερότητα. Στις μέρες μας, όμως, με οκτώ κόμματα στη Βουλή και πιο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, δεν νοείται να παίρνει μπόνους 50 εδρών όποιο κόμμα έρχεται πρώτο με ένα 25%. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού επωφελήθηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις από το μπόνους, επιλέγει τώρα, που βρίσκεται πολύ χαμηλά δημοσκοπικά, να φέρει με βιασύνη την απλή αναλογική, έτσι ώστε να ισχυριστεί ότι εκπληρώνει μια πάγια θέση της. Εγώ απλώς θα υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για απλή αναλογική από τον Ιούνιο του 2015, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε εκείνη τη χρονική συγκυρία, προφανώς γιατί δεν εξυπηρετούσε τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα.

Πιστεύετε ότι η συζήτηση αυτή ενδεχομένως προοιωνίζεται πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες;

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραπαίει. Δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας και αυτό είναι φανερό. Νομίζω ότι από το βάρος της κοινωνικής οργής για τα ψέματα και τους λαϊκισμούς των Τσίπρα-Καμμένου η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε πρόωρες εκλογές.

Πηγή: http://free-sunday.gr/article?nid=2765