Ασάφειες σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε περίπτωση που η Βουλή δεν συμφωνήσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση, άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέφυγε να απαντήσει σε καίρια ερώτηση που του έθεσε ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που ο λαός της ΠΓΔΜ πει στο δημοψήφισμα «ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αλλά στη Βουλή δεν εξασφαλιστούν τα 2/3 των βουλευτών για να προχωρήσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως προβλέπει η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το δημοψήφισμα για το ονοματολογικό», απάντησε ο κ. Ντιμιτρόφ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι κανένα κόμμα δεν θα πει «όχι» στη Συνταγματική Αναθεώρηση αν ο λαός έχει ψηφίσει υπέρ.

Ακολουθεί η ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και η απάντηση του Νικόλα Ντιμιτρόφ

Νίκος Ανδρουλάκης

«Επιθυμώ λύση στο θέμα της ονομασίας, αλλά μια λύση εθνικά αξιοπρεπή, με σεβασμό στην ιστορία και χωρίς τις καπηλείες που ζήσαμε στο παρελθόν. Επειδή το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι «ναι ή όχι» στη συμφωνία αλλά είναι «ναι ή όχι» στην ΕΕ. Τι θα συμβεί αν ο λαός ψηφίσει ναι στην είσοδο στην ΕΕ αλλά λίγο καιρό μετά, η εκφρασμένη βούληση του λαού δεν βρει 81 βουλευτές για να προχωρήσει η κυβέρνησή σας τη Συνταγματική Αναθεώρηση που έχετε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση; Ποια είναι η επόμενη μέρα;»

Νίκολα Ντιμιτρόφ

«Ο λόγος που κάνουμε το δημοψήφισμα είναι γιατί έγινε αναπόφευκτο λόγω του πολιτικού διαλόγου, τον οποίον επιθυμούν όλα τα πολιτικά κόμματα. Για την εφαρμογή της συμφωνίας χρειάζονται τα 2/3 του κοινοβουλίου. Αν κερδίσουμε τον κόσμο με το μέρος μας, τότε θα είναι δύσκολο οποιοσδήποτε στο κοινοβούλιο να πει όχι. Έτσι θα πετύχουμε πλειοψηφία».

Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/S-a74gCS4Rw