«Να πάμε σε μια μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης»

«Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για το μέλλον της πολιτικής ενοποίησης που χρειάζεται η Ευρώπη».

Αυτό δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως “η ακροδεξιά καλπάζει σε όλη την Ευρώπη”.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος ανέφερε: «Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τα ελληνικά πράγματα, γιατί η κυρίαρχη δύναμη η οποία όλα τα χρόνια της κρίσης έπαιξε έναν ισορροπητικό ρόλο, το SPD έχει ουσιαστικά εκφράσει την άποψη ότι θα πάει στην αντιπολίτευση. Άρα μια κυβέρνηση με το κόμμα της κ. Μέρκελ, το κόμμα των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων καταλαβαίνετε ότι δυσκολεύει τα πράγματα για την Ελλάδα, διότι οι Φιλελεύθεροι εξέφρασαν θέσεις απέναντι σε εμάς».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι σε σχέση με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, το παρόν θα είναι πιο αδύναμο για τα ελληνικά ζητήματα.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα του SPD και του CDU δίνει ένα μήνυμα το οποίο λέει πως «αν και η καλύτερη οικονομία της Ευρώπης που πέρασε την κρίση με μικρές κοινωνικές αντιδράσεις, αν και αυτή κατακρημνίζει τα δύο μεγάλα κόμματα και έχουμε πρωτοφανή άνοδο της ακροδεξιάς, πρέπει η κυρία Μέρκελ, ο κ. Μακρόν και όλοι οι μεγάλοι ηγέτες της Ευρώπης να πάρουν μια απόφαση και να πάμε σε μια μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης».

Πρέπει να δούμε το συνολικό πρόβλημα. Το συνολικό πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη όταν ξεκίνησε ήταν το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σήμερα είναι το 1/13 του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/6 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινήσαμε το 1950 να πάμε όλοι μαζί για να αντέξουμε, τώρα πρέπει να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά όλοι μαζί. Δεν έχει τύχη η Γερμανία μόνη σε αυτό τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, σε αυτό τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και γεωπολιτικές και οικονομικές και σε επίπεδο αλλαγής του κλίματος και το προσφυγικό είναι μεγάλες προκλήσεις.