Συνέντευξη στην εφημερίδα”Ελευθερία”

Στη μάχη των ευρωεκλογών μπαίνει ξανά η ευρωβουλευτής με την “Ελιά” και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Εύα Καϊλή.

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών και τις προσδοκίες της επόμενης ημέρας, καθώς επίσης για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Καϊλή μιλάει στην “Ε”. Τέλος, ως δημοσιογράφος σχολιάζει την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, αλλά και τη μάστιγα των fake news.

– Πλησιάζοντας προς τις ευρωεκλογές ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό διακύβευμα της φετινής εκλογικής αναμέτρησης;

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Λέω να πρωτοτυπήσουμε: Συνήθως σε μία προεκλογική εκστρατεία για την Ευρώπη οι υποψήφιοι λένε τι θα πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη και πώς θα συμβάλουν σε αυτή την αλλαγή. Εγώ θέλω να κάνω το ανάποδο. Λέω ότι τα τελευταία 5 χρόνια η ένωση εμβάθυνε τις πολιτικές της. Την ίδια στιγμή που όλοι έδειχναν εικόνες διάλυσης, η ΕΕ έκανε βήματα που μόλις πριν από 6 χρόνια ήταν αδύνατα. Δημιουργήθηκε Ενεργειακή Ενωση, Τραπεζική Ενοποίηση, Ενιαία Κεφαλαιαγορά, Ενωση της Ψηφιακής Αγοράς, ενισχυμένη Εξωτερική Πολιτική, προοπτική Ευρωστρατού. Ετοιμάζεται Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, Κοινή Οικονομική Πολιτική, Εναρμόνιση Φορολόγησης, ένα τρισ. ευρώ διαθέσιμα στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Χρηματοδοτικού Πλαισίου και του InvestEU.

Δεν θα σας πω λοιπόν τι πρέπει να γίνει, αλλά με την εμπειρία αυτής της πενταετίας, με δουλειά και ξενύχτια που επιβραβεύτηκαν, δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις και τις δικλίδες ασφαλείας ώστε η Ελλάδα να είναι στο πυρήνα της ευρωπαϊκής προοπτικής, κόντρα στην ανυπαρξία μίας κυβέρνησης που απομόνωσε τη χώρα μας.

Τα επόμενα χρόνια είναι τα κρισιμότερα της ευρωπαϊκής ενοποίησης καθώς η Ευρώπη πρέπει να μεταφέρει τις πολιτικές και τις ευκαιρίες που έχει ήδη δημιουργήσει, σε κάθε κράτος μέλος και σε κάθε πολίτη. Δεν έχουμε καιρό για πειράματα. Χρειαζόμαστε έμπειρους ευρωβουλευτές που γνωρίζουν το πώς και το γιατί, για να προωθήσουν τα ελληνικά ζητήματα και εξασφαλίσουν στην Ελλάδα ότι θα είναι στη πρώτη ταχύτητα. Ο ευρωβουλευτής της επόμενης μέρας είναι ο πολιτικός της υλοποίησης. Η δουλειά που έπρεπε να γίνει, στο μεγαλύτερο βαθμό έγινε.

– Ανησυχείτε για τη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου, δεδομένης της ανοδικής τάσης των ευρωσκεπτικιστών διεθνώς, και πώς αυτό θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια την Ευρώπη;

Υπάρχουν ανησυχίες. Φαίνεται ότι μετά το σοκ της εξόδου της Βρετανίας οι ευρωσκεπτικιστές προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν την επιχειρηματολογία τους και να πλασάρουν ένα περισσότερο συμβατικό προφίλ. Γι’ αυτό βλέπουμε ανθρώπους σαν την Λε Πεν, τον Ορμπαν και τον Σαλβίνι, προσωπικότητες ετερόκλιτες πολιτικά και ιδεολογικά, να προσπαθούν να συμπράξουν στο ECR. Mία ένωση που δεν είναι πολύ εύκολη, καθώς εκτός από την κοινή τους ρητορική ενάντια στην Ενωση δεν έχουν καμία ιδεολογική βάση.

Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε ένα Ευρωκοινοβούλιο με τα 3 πρώτα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στη κορυφή, προκειμένου να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός και να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ενοποίησης – από τις οποίες περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα μόνο ευνοημένες μπορούν να βγουν.

– Μετά τα ταραχώδη τελευταία χρόνια, που η ελληνική οικονομία απασχόλησε έντονα τα ευρωπαϊκά όργανα, τι μπορεί πλέον να περιμένει η χώρα ως μέλος της Ε.Ε.;

Σας προσκαλώ και εσάς και τους αναγνώστες σας να μπουν στο διαδίκτυο και να δουν τους φακέλους πάνω στους οποίους εργάστηκα. Δείτε τη δουλειά μας στα δυσκολότερα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα αποτελούν το πυρήνα ανάπτυξης της Ενωσης μέχρι το 2027. Δείτε τη δουλειά μας στις τεχνολογίες που θα αποτελέσουν τη βάση επιστροφής στην ανάπτυξη για τη χώρα μας. Δείτε τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης που δημιουργήσαμε με την ομάδα μου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δείτε τις παρεμβάσεις μας στα εθνικά θέματα.

Στην πράξη δείχνω 3 τομείς εργασίας. Ο πρώτος αφορά την αναδημιουργία του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας, το δεύτερος αφορά τη χρηματοδότηση αυτού του μοντέλου και ο τρίτος την περιφερειακή ισχυροποίηση της Ελλάδας. Και οι 3 πτυχές μαζί των όσων καταφέραμε τα τελευταία 5 χρόνια στις Βρυξέλλες αποτελούν τη βάση μιας συνεκτικής στρατηγικής, που μια σύγχρονη και εξωστρεφής ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να έχει. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα κράτους. Είναι θέμα που πρέπει να αναλάβουν να υλοποιήσουν οι ίδιοι οι πολίτες, χωρίς τα βαρίδια που μας φορτώνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Οπως βλέπετε, ο βασικός πυρήνας των νομοθετικών μου πρωτοβουλιών είναι η ελληνική επιχείρηση και το ελληνικό νοικοκυριό να αναπτύσσονται χωρίς εξαρτήσεις και μεσάζοντες. Η πρόσβαση στα εργαλεία ανάπτυξης πλέον μπορεί να είναι άμεση. Ο Ελληνας επιχειρηματίας, επιτηδευματίας και ιδιοκτήτης οικογενειακής επιχείρησης, όσο μικρή και αν είναι, έχει πλέον πρόσβαση σε κεφάλαια χωρίς το κράτος πάνω από το κεφάλι του. Ο στόχος μου ήταν η χειραφέτηση της ελληνικής οικονομίας από το βραχνά του κρατισμού. Το πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο, και ήδη πολλοί το χρησιμοποιούν. Τα επόμενα 5 χρόνια είναι χρόνια επέκτασης αυτών των δυνατοτήτων σε όλους τους Ελληνες.

– Πώς σχολιάζετε τις διεργασίες στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και ποιες κρίνετε πως είναι οι προσδοκίες του κόμματος, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν;

Η δημοκρατική παράταξη είναι η φυσική δύναμη που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στη συντηρητική παράταξη και στη λαϊκίστικη αριστερά. Η επιστροφή στην κανονικότητα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η μέση ελληνική οικογένεια, θα υλοποιηθεί συμβολικά με τη σταδιακή συρρίκνωση των κομμάτων της κρίσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή. Τα κόμματα αυτά είναι σύμβολα εξαθλίωσης και οικονομικής παρακμής. Μια κακή ανάμνηση που πρέπει να την αφήσουμε πίσω όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ενα καλό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το ΚΙΝΑΛ (αν και εγώ προτιμώ να το λέω ΠΑΣΟΚ, γιατί τα πράγματα πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους αν θέλουμε να πάμε μπροστά ως χώρα), να πιάσει ένα άνετο διψήφιο ποσοστό και η ΧΑ να μην μπει στη Βουλή.

– Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει το ΚΙΝΑΛ “πολύφερνη νύφη” αντιλαμβανόμενοι προσπάθειες τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την Νέα Δημοκρατία, να προσεταιριστούν στελέχη σας ή να εξασφαλίσουν μετεκλογική συνεργασία. Για εσάς υπάρχουν τέτοια περιθώρια, και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές;

Νομίζω ότι περιγράφετε κατά βάση την απεγνωσμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταρρεύσει, που τελευταία στιγμή προσεταιρίζεται στελέχη τα οποία κάνουν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συνεχίσουν τη θλιβερή πολιτική τους ύπαρξη. Πρόκειται για μικρομεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που η μετριότητά τους δεν τους επέτρεψε να αναδειχτούν ούτε καν σε ένα ΠΑΣΟΚ του 8%. Προφανώς και αν ήταν χρήσιμοι θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί. Τώρα πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο επί χρόνια έβριζαν, όχι γιατί περιμένουν ότι θα είναι χρήσιμοι, αλλά επειδή ελπίζουν ότι θα είναι ο χρήσιμοι ηλίθιοι του κ. Τσίπρα, που αν κάνουν τη δουλειά του ίσως αυτός να τους πετάξει ένα «ξεροκόμματο». Προφανώς όμως έχουν κοντή μνήμη. Δεν ξέρουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι η προσωποποίηση της πολιτικής ανηθικότητας, που θα πούλαγε ακόμα και τη μητέρα του για την καρέκλα. Δείτε πώς πούλησε όλους του τους συντρόφους, και βασικά όλο τον ελληνικό λαό μέχρι τώρα.

– “Η παράδοση της Μακεδονίας δεν μπορεί να είναι τετελεσμένο” έχετε σημειώσει σε πρόσφατο άρθρο σας αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Τελικά τι κερδίσαμε και τι χάσαμε από αυτή την υπόθεση και ποια τα περιθώρια από εδώ και πέρα κατά τη δική σας κρίση;

Πράγματι έχω εκτεταμένη αρθρογραφία και πολιτική δράση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των Σκοπίων. Σε μια πρόταση, πρόκειται για μια συμφωνία στην οποία, σε αντάλλαγμα της άρσης του βέτο της χώρας για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πήραμε μια «διαβεβαίωση» ότι τα Σκόπια σε έναν ορίζοντα πενταετίας θα διαπραγματευτούν μαζί μας το όνομα «Μακεδονία», για κάθε επιμέρους θέματα. Πλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να εξηγεί αν τα ελληνικά προϊόντα της Μακεδονίας είναι μακεδονικά ή όχι.

Η διπλωματική, οικονομική και πολιτιστική ζημιά είναι ανεπανόρθωτη, καθώς υπάρχουν προβλέψεις που όλοι γνωρίζουμε, όπως η αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας, αλλά και άλλα ζητήματα όπως η «αναγνώριση των αγωνιστών του μακεδονικού έθνους», τους οποίους στην ελληνική Ιστορία τους ξέρουμε ως «κομιτατζήδες».

Ας είμαστε όμως πρακτικοί. Ο,τι κακό μπορούσε να κάνει ο κ. Τσίπρας στην πατρίδα μας, το έκανε. Τα εθνικά θέματα όμως δεν χάνονται «μια κι έξω». Χάνονται μόνο αν εγκαταλείψεις τον αγώνα. Και εγώ δεν έχω εγκαταλείψει κανέναν αγώνα ούτε κρύφτηκα όταν έπρεπε να αναλάβω δράση.

– Θα θέλαμε το σχόλιό σας ως δημοσιογράφου, τόσο για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα όσο και για τη μάστιγα των fake news.

Τα τελευταία χρόνια έχω λάβει μια σειρά πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθότι αναγνωρίζω τον διττό κίνδυνο των fake news αλλά και του να παραδώσουμε τον έλεγχο του τι κατεβαίνει/λογοκρίνεται στις πλατφόρμες. Ετσι, ως επικεφαλής της Επιτροπής για το Μέλλον, συνέβαλα στην ίδρυση του European Science and Media Hub, ενός οργανισμού υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που λειτουργεί ως έγκυρο κέντρο πληροφόρησης, δικτύωσης και εκπαίδευσης στον ευρύ τομέα της δημοσιογραφίας.

Πέραν αυτού, με σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις μου, επεδίωξα την επίλυση του προβλήματος των fake news σε νομοθετικό επίπεδο, προωθώντας έξυπνες λύσεις, αντί της διαγραφής περιεχομένου και λογοκρισίας, αποτρέποντας την εκχώρηση παραπάνω αρμοδιοτήτων στα κοινωνικά δίκτυα.