Στην αποστολή της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Εσθονία συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Η αποστολή συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Εσθονίας κ. Marco Pomerants, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Εσθονικού Κοινοβουλίου κ. Rainer Vekra, αξιωματούχους της κυβέρνησης και εκπροσώπους εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του Περιβάλλοντος, της κυκλικής οικονομίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Καθώς η Εσθονία αναλαμβάνει την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Ιούλιο, ο κ. Ανδρουλάκης, έθεσε στις συναντήσεις του το θέμα της τροπολογίας που είχε καταθέσει και υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή της χώρας μας στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού που δημιουργείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων για την περίοδο 2021-2030. Η Ελλάδα, από τη συμμετοχή της στο Ταμείο αυτό, μπορεί να επωφεληθεί από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού τομέα.

Στο Συμβούλιο δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν πέτυχε την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο Ταμείο, αλλά με ένα ειδικό καθεστώς. Το θέμα συζητείται τώρα στο πλαίσιο των τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.