«Όταν μπαίνει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει η Ευρώπη να διολισθαίνει σε λογικές πολιτικής διαπραγμάτευσης», δηλώνει σε συνέντευξή του στον Alpha 9,89 και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου ο Eυρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Για την εκλογική νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν σημειώνει ότι: “παραδοσιακά η Γαλλία ήταν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις από την αρχή της κρίσης, είναι ένας νέος πολιτικός ο οποίος, σε αντιδιαστολή με τη Γερμάνια, υιοθέτει θέσεις που οδηγούν στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και αυτό είναι θετικό για τη χώρα μας.”

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015 υπογραμμίζει ότι: “είμαι υπέρ των δημοψηφισμάτων αρκεί να έχουν καθαρά ερωτήματα και να ξέρει ο κόσμος που οδηγούν. Γιατί στη δική μας περίπτωση, διοργανώσαμε ένα δημοψήφισμα, είδαμε ένα λαό να διχάζεται, να ψηφίζει «Όχι» και στο τέλος είχαμε πάλι νέα μέτρα”

Για το ζήτημα που πρόεκυψε έπειτα από την άρνηση της Αθήνας να συναινέσει σε κοινή δήλωση, των 28 Κ-Μ της ΕΕ, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σχετικά με την κατάσταση στην Κίνα, τονίζει ότι «όταν μπαίνει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να καταφεύγει η Ευρώπη σε λογική πολιτικής διαπραγμάτευσης, διότι αυτό συνιστά διολίσθηση από τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξίων με βάση τις οποίες συγκροτήθηκε το κοινό οικοδόμημα.»

Για το θέμα της ασφάλειας και την τρομοκρατίας υπογραμμίζει ότι «θα είναι κυρίαρχο τα επόμενα χρόνια, πρέπει να υπάρχει εποπτεία για όλους όσους έχουν φύγει από τις ευρωπαϊκές χώρες για να μεταβούν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του ISIS και τώρα επιστρέφουν μέσω τρίτων χωρών. Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί, δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ένα μηχανισμό παρακολούθησης και έλεγχου. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί όπως καταλαβαίνετε όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι τώρα εκπαιδευόμενοι και ετοιμοπόλεμοι. Πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο ασφάλειας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος με παράλληλη βέβαια εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων δικαίου.»

Τέλος, για τα αποτελέσματα του Eurogroup δηλώνει ότι “Η Ελλάδα έκανε μια συμφωνία το καλοκαίρι του 2015 η οποία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς, ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βγούμε στις αγορές το 2018 έπειτα από τη λήξη του προγράμματος με ένα καλό επιτόκιο. Άρα, ο κεντρικός στόχος που είναι βγούμε από την μέγγενη της ασφυκτικής δημοσιονομικής πίεσης το καλοκαίρι του 2018, είναι πλέον πολύ δύσκολο να επιτευχτεί και το πιθανότερο είναι να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο. Για συνέβησαν όλα αυτά; Γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει μια πολύ κακή σχέση με το χρόνο. Φταίνε, βέβαια και οι εταίροι οι οποίοι έθεσαν άτυπα ένα περιοριστικό πλαίσιο το οποίο ορίζεται από τους δικούς τους εκλογικούς κύκλους, η κυβέρνηση όμως έπρεπε να το είχε προβλέψει και όφειλε να κλείσει τα θέματα της αξιολόγησης έγκαιρα πριν τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές και όχι να καταλήγουμε να είμαστε θέμα προεκλογικών διενέξεων σε αυτές τις χώρες.”