Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι το πρώτο κείμενο ήταν πολύ κακό και είναι στα θετικά ότι βελτιώθηκε πολύ η περιγραφή των γεγονότων ώστε να καλύπτει την Ελλάδα και την Κύπρο. Όμως, ενώ περιέχει το καρότο ως προς το τι θα κερδίσει η Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει κάποια βήματα σταθερότητας στην περιοχή, όπως είναι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Ερντογάν και Ευρωπαίων αξιωματούχων, αφήνοντας επιπλέον να εννοηθεί το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, δεν περιέχει συγκεκριμένο μαστίγιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης «για να βρεις το μαστίγιο πρέπει να ψάξεις τις Συνθήκες. Η λέξη κυρώσεις δεν υπάρχει πουθενά». Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι ενώ πέρσι τον Οκτώβριο με αφορμή την παράνομη εισβολή στη Συρία, το Συμβούλιο είχε προτείνει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, στις παράνομες εξορύξεις στην Κύπρο είχαν επιβληθεί εξατομικευμένες κυρώσεις, το καλοκαίρι η λίστα των κυρώσεων είχε διευρυνθεί, τίποτα από αυτά δεν συμπεριελήφθη στα χθεσινά Συμπεράσματα του Συμβουλίου. «Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών ακολουθούν πολιτική κατευνασμού» η οποία όμως θα αποτύχει, εκτίμησε ο Ευρωβουλευτής, καθώς πλειοψηφικά «το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας παράγει εθνολαϊκισμό, μίσος και ρητορική σύγκρουσης, όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και με άλλα κράτη».

Διαχώρισε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη στάση που τήρησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως δεν είναι όλοι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί το ίδιο, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε αυστηρές θέσεις ενώ το Συμβούλιο έβαλε το θέμα κάτω από το χαλί».

Αναφερόμενος τέλος στην κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει εκεί τις τελευταίες ημέρες και στο ρόλο της Τουρκίας, τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της απέναντι σε ένα λαό όπως τους Αρμένιους. Η Τουρκία, αντί να ζητάει συγγνώμη για τη γενοκτονία και τα εγκλήματα που έγιναν πριν από 105 χρόνια, ουσιαστικά φαίνεται να έχει την ίδια στρατηγική, μεταφέροντας τζιχαντιστές από τη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, όπως κατήγγειλε και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν εισερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.