Στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βολιβία και Περού εκπροσωπώντας την Σοσιαλιστική Ομάδα συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης στάσης της Αντιπροσωπείας στην Βολιβία, είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με Βουλευτές από τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Λατινικής Αμερικής καθώς και με τον Πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες,. Επισκέφθηκαν επίσης αναπτυξιακά έργα και τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις νεότερες εξελίξεις στην Βενεζουέλα με την αυτοανακύρηξη του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης σε Προσωρινό Πρόεδρο και την όξυνση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και σε ζητήματα όπως είναι η διαφάνεια και η καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της Βενεζουέλας, δεν κατέστη δυνατόν να εκδοθεί κοινή δήλωση, παρά την ομοφωνία που υπήρχε στα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, λόγω της διαφωνίας των Πρασίνων και της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μαζί με κάποιους εκπροσώπους από χώρες της Λατινικής Αμερικής διαφώνησαν στην ενσωμάτωση στο κείμενο αναφοράς στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Για να μπορέσουν να εξετάσουν καλύτερα την κατάσταση των προσφύγων από την Βενεζουέλα ο κ. Ανδρουλάκης και οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν και το Περού, που είναι η δεύτερη χώρα σε αφίξεις μετά την Κολομβία. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους της Περουβιανής Κυβέρνησης και οργανώσεις που ασχολούνται με την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.