Με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε σήμερα (4/11) προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κα. Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Νίκος Ανδρουλάκης ζητά να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Ύπατη Εκπρόσωπος για την απελευθέρωση των δυο συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ καθώς και άλλων 9 βουλευτών του ίδιου κόμματος που συνελήφθησαν χθες το βραδύ κατηγορούμενοι για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει ότι μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, οι Τουρκικές αρχές έχουν επιδοθεί σε ένα πογκρόμ πολιτικών διώξεων στα πλαίσια του οποίου πάνω από 35.000 πολίτες έχουν συλληφθεί ενώ 80.000 βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οφείλουμε να αναρωτηθούμε εάν ο κ. Ερντογάν αναζητά την συναίνεση και την ομαλότητα ή την ακραία αντιπαράθεση και την πόλωση.

Ο κ. Ανδρουλάκης εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, το κράτος δίκαιου και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι συλληφθέντες διώκονται για αδικήματα όπως η χρήση της Κουρδικής γλώσσας κατά τη διάρκεια δημόσιων ομιλιών, ή η «προσβολή του προσώπου του κ. Ερντογάν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, προς την Ύπατη Εκπρόσωπο:

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2016 συνελήφθησαν οι δύο συμπρόεδροι του φιλόκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ καθώς και άλλοι 9 βουλευτές του ίδιου κόμματος κατηγορούμενοι για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Οι συλλήψεις αυτές, αν και είχαν προαναγγελθεί από τον Ιούνιο, όταν είχε τροποποιηθεί το Τουρκικό Σύνταγμα ώστε να μπορεί να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους, έρχονται να προστεθούν στο πογκρόμ συλλήψεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από 35.000 πολίτες έχουν συλληφθεί και πάνω από 80.000 βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντεμιρτάς και οι υπόλοιποι βουλευτές του HDP διώκονται για αδικήματα όπως η χρήση της Κουρδικής γλώσσας κατά τη διάρκεια δημόσιων ομιλιών, ή η προσβολή του προσώπου του κ. Ερντογάν. Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα, ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές είναι θεμελιώδεις αξίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

– Συνάδουν οι συλλήψεις των επικεφαλής και άλλων βουλευτών του HDP με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που οφείλει να σέβεται μία προς ένταξη χώρα;

– Τι προτίθεται να κάνει η Ύπατη Εκπρόσωπος για την απελευθέρωση των ανωτέρω βουλευτών;

– Συνάδουν οι συλλήψεις των επικεφαλής και άλλων βουλευτών του HDP με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που οφείλει να σέβεται μία προς ένταξη χώρα;

– Τι προτίθεται να κάνει η Ύπατη Εκπρόσωπος για την απελευθέρωση των ανωτέρω βουλευτών;