Με την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίστηκε η τελευταία πράξη του δράματος Brexit που ξεκίνησε από την απόφαση του κ. Κάμερον να προκηρύξει δημοψήφισμα, ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας.

Η συμφωνία που ψηφίσαμε με 621 ψήφους υπέρ και 49 κατά, προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες και για τις δύο πλευρές. Δεν αλλοιώνει τις τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς, διασφαλίζει την ειρήνη στην Ιρλανδία αλλά και τα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία και των Βρετανών που παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο επιτροπές που θα είναι πλέον αρμόδιες για τη μελλοντική σχέση ΕΕ με την Μεγάλη Βρετανία είναι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στις οποίες είμαι μέλος. Η προσπάθεια της Σοσιαλιστικής Ομάδας θα είναι να εξασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού με κοινά υψηλά πρότυπα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εργασιακής προστασίας.

Η Ένωση δεν είναι φυλακή για τα κράτη που συμμετέχουν σ’αυτήν. Ο κάθε λαός αποφασίζει για το μέλλον του κι αυτό πρέπει να είναι απολύτως σεβαστό από όλους μας, από την άλλη δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι για όσους παραμένουν στην ΕΕ ώστε να μην προχωρήσουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για το όραμα της πολιτικής ενοποίησης. Η ενιαία αγορά από μόνη της δεν αρκεί για να σφυρηλατήσουμε την πραγματική και σε βάθος αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Αυτοί που διακήρυτταν στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουν οι λαοί τα προβλήματά τους είναι η διάλυση της ΕΕ, σε λίγο θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.

Αποχαιρετώ τη Neena, τον Seb, τον Claude και τους υπόλοιπους συναδέλφους που αγωνιστήκαμε απέναντι στην μισαλλοδοξία που διχάζει και εκτρέφει έναν παραλυτικό παραλογισμό. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την συνεργασία μας και είμαι σίγουρος ότι ο αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη θα συνεχιστούν αδιάκοπα, έστω και από διαφορετικά κοινοβούλια.

Δείτε εδώ την δημοσίευση: http://bit.ly/2O9vYcV