Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος 7:00 με τους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχετικά με την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως η χώρα μας δέχεται μία πολύ σημαντική πίεση, όχι μόνο διότι ο Ερντογάν θέλει να εκβιάσει τους Ευρωπαίους αλλά και γιατί θέλει «να πετάξει στάχτη στα μάτια της Τουρκικής κοινής γνώμης, για να μην ασχολούνται με τις γεωπολιτικές του ήττες στη Συρία, και στη Λιβύη».

Συμπλήρωσε επίσης ότι θέλει να δείξει ότι μειώνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν στην Τουρκία και για αυτό βλέπουμε δηλώσεις εκτός πραγματικότητας, όπως αυτές του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών που υποστήριζε ότι 142.175 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν περάσει τα σύνορα έως τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Μαρτίου.

Όσον αφορά την ελληνική αντιμετώπιση σε αυτή την πίεση ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως «αντί να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, όπου η εικόνα αυτή δίνει επιχειρήματα και στον αντίπαλο πρέπει να έχουμε μία σαφή πολιτική θέση όλοι μαζί» η οποία συμπυκνώνεται στα εξής:

αυστηρή φύλαξη των συνόρων,
πλήρη εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και από την Ελληνική πλευρά, δηλαδή την επιστροφή στην Τουρκία των Συρίων προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά μας από τον Απρίλιο του 2016 όπως προβλέπεται,
σωστή αξιοποίηση των χρημάτων που θα λάβουμε τώρα και να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες όσοι πρόσφυγες έχουμε δεσμευθεί να φιλοξενήσουμε, σε αντιδιαστολή με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

Επιπλέον, καταδίκασε πράξεις όπως αυτή της καταστροφής χώρου εκμάθησης στη Λέσβο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «όποιος καίει βιβλία και σχολεία, είτε Τούρκος, είτε Έλληνας, είτε Σλάβος, είτε Γερμανός είναι φασίστας. Η Ελλάδα διασφαλίζει τα σύνορά της, έχει αξιοπρεπή θέση, σέβεται τον πρόσφυγα, δεν αφήνει τον Ερντογάν να εκβιάσει, αλλά δεν επιτρέπει τέτοια φαινόμενα να αμαυρώνουν την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό».

Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνoϊού, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι, οι πολιτικοί δεν μπορεί να είναι ειδικοί για όλα, «ειδήμονες υπάρχουν. Ενημερώνουν τον κόσμο. Εμείς το μόνο που πρέπει να πούμε είναι οι πολίτες να να ακούνε τους ειδικούς ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους».