Δεσμεύτηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, σε απάντηση του στην Εύα Καϊλή πως θα είναι δίπλα στην Ελλάδα -στρατιωτικά- για να υπεραμυνθεί σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Εθνικής της κυριαρχίας!

Η Εύα Καϊλή μόλις πήρε τον λόγο, κατάφερε να αποσπάσει την ρητή στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα με ερώτηση της ενώπιον όλων, θυμίζοντας το κόστος που πληρώνει η Ελλάδα για τις επιπτώσεις αποφάσεων στρατιωτικών επεμβάσεων χωρίς Ευρωπαϊκή Συνεννόηση, αφού καλωσόρισε τον Ε. Μακρόν, σημειώνοντας πως η Ευρώπη δεν είναι μόνο Γαλλική & Γερμανική, αλλά εδώ είμαστε και Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, που πληρώνουμε τον λογαριασμό στα σύνορα της Ευρώπης. Ζήτησε επιπλέον, να πάψει να αντιμετωπίζεται ο Νότος σαν πελάτης και καλοπληρωτής του Βορρά και της βιομηχανίας Αμυντικών Εξοπλισμών και να μιλήσουμε για κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.
Σε αυτό το σημείο της απάντησε πως πιστεύει κι εκείνος πως πρέπει να πάμε πέρα από όσα ως τώρα κάνουμε, ενώ έδωσε έμφαση στην αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρατών μελών.

Στην παρέμβαση της στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, η Εύα Καϊλή, ανέδειξε φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, καλώντας τον να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την λειτουργία της Οικονομικής διακυβέρνησης που 10 χρόνια επέβαλε σκληρές λύσεις, ζητώντας να δοθεί ρόλος ισχυρός στο Ευρωκοινοβούλιο για τον έλεγχο και την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Και σε αυτή την ερώτηση της απάντησε θετικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κοινοβουλευτικό δημοκρατικό έλεγχο όλων των σημαντικών αποφάσεων όπως η νομισματική και χρηματοοικονομική ένωση και υποστήριξε πως πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με ισχυρές πλειοψηφίες σε σημαντικές αποφάσεις και όχι εν αναμονή ομοφωνίας, κάτι που θα καθυστερούσε όσα κράτη μέλη θέλουν περισσότερη Ευρώπη.
Ζήτησε επιπλέον, από τον Γάλλο Πρόεδρο να της απαντήσει ποιο πιστεύει πως πρέπει να είναι το ιδεολογικό αντίδοτο στον λαϊκισμό για να πάμε μπροστά με πραγματικά προοδευτικές φιλοευρωπαϊκές αξίες κ αρχές την στιγμή που υπάρχουν σε χώρες τις Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, κυβερνητικές συνεργασίες χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς.
Ο Γάλλος Πρόεδρος απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις της, ανέφερε πως προτιμά να είναι ευέλικτος χωρίς να περιορίζεται από το να αναφέρεται σε συγκεκριμένες υπάρχουσες πολιτικές ομάδες.

“Καλώς ήλθατε Πρόεδρε της Γαλλίας. Θα μιλήσω Ελληνικά, σε ένα Κοινοβούλιο που δεν είμαστε μόνο Γάλλοι ή Γερμανοί, αλλά και Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί., από χώρες στα σύνορα της Ευρώπης, που πληρώνουμε τον λογαριασμό και τις συνέπειες των αποφάσεων για στρατιωτικές επεμβάσεις χωρίς Ευρωπαϊκό σχέδιο και συνεννόηση. Κύριε Μακρόν, Καλωσορίζουμε τις προσπάθειές σας για ισχυρότερη Ευρώπη. Τι συγκεκριμένο όμως προτείνετε για την Οικονομική διακυβέρνηση; Μετά από 10 χρόνια επιβολής σκληρών διακυβερνητικών λύσεων, πέφτει μεγάλη ευθύνη στα χέρια σας για το μέλλον.
Θα στηρίζατε το Ευρωκοινοβούλιο να έχει ισχυρό ρόλο στις αποφάσεις ενός Ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου – Εuropean Monetary Fund ; Διότι εδώ ακούγεται η φωνή των πολιτών. Θα στηρίζατε μια Ευρωπαϊκή Άμυνα οπού ο Νότος δεν θα ήταν απλώς ένας καλός πελάτης του Βορρά και καλοπληρωτής;
Κύριε Πρόεδρε, στην Ελλάδα, έχουμε μια κυβερνητική συνεργασία χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς, όπως και σε άλλες χώρες. Εσείς ποιό πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το ιδεολογικό αντίδοτο σε αυτό, και ποια η πολιτική οικογένεια που θα επιλέξετε, έτσι ώστε να πάμε μπροστά μαζί με αξίες και αρχές πραγματικά προοδευτικές; Ελπίζουμε στην Γαλλία και σε εσάς για μια καλύτερη Ευρώπη για όλους τους πολίτες της.”

Δείτε το στιγμιότυπο της παρέμβασης εδώ.