Στην σοβαρή κρίση που επικρατεί στην Βενεζουέλα με πάνω από 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής και συμμετείχε στην πρόσφατη συνεδρίασή της στον Παναμά, τόνισε πως δεν πρέπει να επιτραπεί η επιβολή γενικών οικονομικών κυρώσεων» καθώς θα επιδεινωθεί η ήδη απελπιστική κατάσταση που βρήκε τον λαό της Βενεζουέλας, αυξάνοντας περαιτέρω τους πρόσφυγες. Αντιθέτως, σημείωσε πως «οι όποιες κυρώσεις πρέπει να είναι στοχευμένες σε πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη για την σημερινή τραγωδία».

Επισήμανε ακόμα ότι απαιτείται «πολιτική λύση που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών» υπογραμμίζοντας πως «ο αυταρχισμός, τα βασανιστήρια και η εξαθλίωση ενός λαού, με όποιο περιτύλιγμα κι αν παρουσιάζονται, είναι αδιανόητο να βρίσκουν υποστηρικτές ανάμεσά μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του:

Πάνω από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Βενεζουέλα λόγω της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί στα 6,5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2020. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού αυτή τη στιγμή.

Η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει την επιβολή γενικών οικονομικών κυρώσεων γιατί θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η ανθρωπιστική κρίση. Οι όποιες κυρώσεις πρέπει να είναι στοχευμένες σε πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή τραγωδία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να προκρίνει μία πολιτική λύση που θα οδηγεί σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, ως το πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση της χώρας.

Ο αυταρχισμός, τα βασανιστήρια και η εξαθλίωση ενός λαού, με όποιο περιτύλιγμα κι αν παρουσιάζονται, είναι αδιανόητο να βρίσκουν υποστηρικτές ανάμεσά μας.