Στις 15 Οκτωβρίου 2015 η ΕΕ κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στο Συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου, οι αρχηγοί των κρατών μελών ενέκριναν τη συμφωνία και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το κοινό σχέδιο δράσης.
Η Επιτροπή μάλιστα δέσμευσε 3 δισ. € στο ταμείο για την Τουρκία το Νοέμβριο 2014, εκ των οποίων περίπου τα 500 000 000,00€, έχουν ήδη χορηγηθεί στην Άγκυρα για να βοηθήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και να συνεχίζουν φιλοξενούν περίπου 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.
Σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων αυτών από πλευράς Τουρκίας υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι μεγάλο μέρους τους χάνεται στην τουρκική γραφειοκρατία, ενώ ακόμη και τα σωσίβια που αγοράζονται για τους πρόσφυγες φέρονται να μην πληρούν τις προδιαγραφές των διεθνών κανονισμών (π.χ. SOLAS) – ούτε καν να είναι πιστοποιημένα.

Ερωτάται λοιπόν ο Αντιπρόεδρος και ο αρμόδιος Επίτροπος:

1. Πώς διασφαλίζεται και με ποια διαδικασία ότι από πλευράς Τουρκίας έγινε χρηστή και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων;

2. Σε ποιο πλαίσιο εντάσσεται η φημολογούμενη περεταίρω χρηματοδότηση προς την Τουρκία, δεδομένου ότι δεν έχει δείξει πρόοδο στην εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων;