Το ζήτημα της καταχρηστικής κράτησης και απέλασης του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Βαρυθυμιάδη από την Τουρκία, όπου πήγαινε για να παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία της Σουμελά, θέτει με γραπτή του Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει στην ερώτησή του πως αυτή η κίνηση της Τουρκίας δεν συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς Ένταξη χώρα. Ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η κίνηση αυτή συμβαδίζει με την πολιτική της θετικής ατζέντας, καθώς και πώς αυτή θα προστατέψει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών από ανάλογες καταχρηστικές κινήσεις της Τουρκίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της μετάβασής του από την Ελλάδα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης κρατήθηκε από τις Τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες αφού του πήραν αποτυπώματα ,αποφάσισαν την απέλασή του από τη χώρα. Ο κ. Βαρυθυμιάδης βρισκόταν στην Τουρκία, καθώς θα μετέβαινε στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελάς στον Πόντο, όπου και θα παραβρισκόταν στην Θεία Λειτουργία για την γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, χωροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, οι Τουρκικές αρχές δεν τον ενημέρωσαν για τους λόγους κράτησης και απέλασής του και ήταν οι συνταξιδιώτες του εκείνοι που ενημέρωσαν το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία παραμένει ακόμα και σήμερα υποψήφια προς Ένταξη χώρα με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Είναι σύμφωνη με την στρατηγική της θετικής ατζέντας η κράτηση και απέλαση ενός Ευρωπαίου πολίτη χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο;

– Πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης από ανάλογες καταχρηστικές αποφάσεις της Τουρκίας;