Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων στήριξης των κατοίκων του Ανατολικού Αιγαίου και του τουρισμού που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, επισυνάπτει την επιστολή των τουριστικών φορέων της Λέσβου προς την ελληνική κυβέρνηση στην οποία υπογραμμίζουν «ότι ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νησιού αυτού, έχει καταρρεύσει».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν στο πλαίσιο της έκτακτης χρηματοδότησης που λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης «έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την στήριξη των κατοίκων των περιοχών και των τομέων που πλήττονται περισσότερο, όπως ο τουρισμός».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Με επιστολή τους προς την Ελληνική Κυβέρνηση, οι τουριστικοί φορείς της Λέσβου σημειώνουν ότι ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νησιού αυτού, έχει καταρρεύσει. Συγκεκριμένα, οι πτήσεις charter έχουν μειωθεί κατά 65% σε σχέση με τον Μάιο του 2015 και η πτώση της πληρότητας των ξενοδοχείων αγγίζει το 90%. Σημειώνεται, ότι η πτώση αυτή επηρεάζει το σύνολό της οικονομία του νησιού καθώς σε κάθε διανυκτέρευση αντιστοιχεί 1,5 με 2 ημερομίσθια ως απασχόληση.

Έχοντας υπόψη ότι η κυριότερη αιτία μείωσης της τουριστικής κίνησης είναι η προσφυγική κρίση, καθώς και τις παραπλανητικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και Υπουργών Κρατών Μελών, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας που καλεί για την μετατροπή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένης και της Λέσβου σε Ευρωπαϊκές «Νήσους Έλις», ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Στο πλαίσιο της έκτακτης χρηματοδότησης που λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίση έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την στήριξη των κατοίκων των περιοχών και των τομέων που πλήττονται περισσότερο, όπως ο τουρισμός;

– Έχει ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση την παροχή ειδικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των κατοίκων των νησιών του Ανατολικού Αιγίου;

– Πως θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει στην θετική προβολή της Λέσβου και των άλλων Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν πληγεί το περισσότερο;