Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού ζήτησε από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον προβληματισμό του για την μη εκπλήρωση των προσδοκιών που έχουν οι πολίτες από τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και για την υπονόμευσή που δέχονται τόσο από αυταρχικά καθεστώτα όσο και ηγέτες όπως ο κ. Τραμπ εξέφρασε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επέμεινε στην σημαντική καθυστέρηση ενημέρωσης όλων των κρατών από τον ΠΟΥ για την μετάδοση του COVID – 19 από άνθρωπο σε άνθρωπο, υπογραμμίζοντας τα αντιφατικά μηνύματα που δόθηκαν στην κρίσιμη αρχή της πανδημίας. Ρώτησε ευθέως τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού αν η Κίνα καθυστέρησε να δώσει τα απαραίτητες στοιχεία και στην περίπτωση που έπεσε θύμα παραπληροφόρησης να ενημερώσει από ποιον. Ζήτησε ακόμα σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τα κράτη ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Όσον αφορά την έρευνα για το εμβόλιο και το φάρμακο, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε ο ΠΟΥ να εξασφαλίσει την παραγωγή και πρόσβαση σε όλους, χωρίς διακρίσεις.

Από την πλευρά του, ο Dr. Tedros προσπάθησε να αποκρούσει τη σωρεία ερωτήσεων από τους Ευρωβουλευτές σχετικά με τα θέματα της ελλιπούς ενημέρωσης από την Κίνα κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, υπερασπιζόμενός την και δηλώνοντας ότι η χώρα κινήθηκε τάχιστα στην ταυτοποίηση του ιού και ότι έλαβε στην επαρχίας Wuhan αυστηρότατα μέτρα. Όσον αφορά τις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την μεταδοτικότητα του ιού, επικεφαλής του ΠΟΥ επισήμανε ότι ο οργανισμός τοποθετήθηκε νωρίς στη σωστή κατεύθυνση και ότι σύντομα μια έκθεση εμπειρογνωμόνων θα είναι έτοιμη ώστε να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για τη δράση του.

Σχετικά με το εμβόλιο ο Dr. Tedros επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δράσει ήδη με την εκστρατεία συλλογής δωρεών προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο ΠΟΥ θα πράξει αυτό που θα αποφασίσουν τα κράτη και χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για αν επιτευχθεί. Αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 υποψήφια εμβόλια εκ των οποίων κάποια βρίσκονται ήδη στις δοκιμές σε ανθρώπους και ένα στο τελευταίο στάδιο. Όσον αφορά για τον χρόνο, σε περίπτωση που οι προσπάθειες στεφθούν με επιτυχία, καθώς είναι και η πρώτη φορά που θα υπάρξει εμβόλιο για κορωνοϊό, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για 10 μήνες με έναν χρόνο από σήμερα.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη:

Ζούμε σε μια μοναδική στιγμή της ιστορίας, όπου οι διεθνείς οργανισμοί που ο άνθρωπος οραματίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε να διαφυλάξει την ειρήνη, την ευημερία και την συνεργασία, υποτιμούν την ίδια τους τη θέση, τόσο λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν όλα όσα περιμένουμε από εκείνους, όσο και από την στάση των μη δημοκρατικών καθεστώτων και κάποιων ηγετών δημοκρατικών χωρών, όπως ο κ. Τραμπ.

Είναι ώρα να λάβουμε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις από εσάς. Ποιος φταίει που η ανθρωπότητα δεν ήταν ενημερώθηκε εγκαίρως για την μετάδοση του COVID-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο; Ακόμη πιστεύετε ότι το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα σε εκείνη τη συγκυρία δεν θα βοηθούσε τον περιορισμό του ιού στην αρχή της πανδημίας; Αν ο ΠΟΥ έπεσε θύμα παραπληροφόρησης, πρέπει να το ξέρουμε. Ποιος είναι υπεύθυνος; Η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και γι’ αυτό, πρέπει να μας παρέχετε πληροφόρηση σχετικά με την πραγματική παγκόσμια κατάσταση, τι θα πρέπει να περιμένουμε και πώς θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τέλος, μπορείτε να μας ενημερώσετε σχετικά με την πρόοδο της έρευνας για τα εμβόλια και τα φάρμακα, αλλά και εάν ο ΠΟΥ είναι σε θέση να εγγυηθεί την έγκαιρη παραγωγή και διανομή για όποιον μπορεί να το χρειαστεί;