Τον υπονομευτικό ρόλο του Ερντογάν στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας και τον φόβο μαζικής εκδίωξης πληθυσμών από τα πατρογονικά τους εδάφη, επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με την επανέναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, καλώντας τον Ύπατο Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Τζοσέπ Μπορέλ να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Σχολιάζοντας την συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως όχι μόνο δεν έχει συμφιλιωθεί την ιστορική αλήθεια μίας από τις χειρότερες τραγωδίες της ανθρώπινης ιστορίας, την Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά σήμερα, μετά την ενεργή εμπλοκή της στη Λιβύη, την Σύρια και το Ιράκ, «συμμετέχει ενεργά και στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταφέροντας εκεί τζιχαντιστές από τη Συρία».

Απευθυνόμενος στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης κ. Μπορέλ, ζήτησε δυναμική παρέμβαση εκ μέρους της Ένωσης, ώστε να κατανοήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη ότι «οι κυρώσεις δεν είναι α λα καρτ σε όσους παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο,» ακόμη και εάν κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν «ειδικό οικονομικό συμφέρον».

Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε την άμεση λήξη των εχθροπραξιών και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της ομάδας του Μινσκ.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://youtu.be/399Jg-A_YIA