Στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Josep Borrell, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους Ευρωβουλευτές τις προκλήσεις για την εξωτερική πολιτική της Ένωσης στην μετά Covid-19 εποχή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής το θέμα των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων, καθώς και τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβέρνησης, χάρτη με τα 24 οικόπεδα που έχει οριοθετήσει η Άγκυρα βάση του παράνομου μνημονίου που έχει υπογραφεί με την Τρίπολη τον περασμένο Δεκέμβριο. Σημείωσε επίσης, ότι οι μέχρι τώρα αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά, με τη γειτονική χώρα να οξύνει το λόγο αλλά και τις πράξεις της, καλώντας τον Ύπατο Εκπρόσωπο να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο κ. Borrell, ήδη από στην αρχική του τοποθέτηση είχε χαρακτηρίσει τις σχέσεις με την Τουρκία ως από τις πιο δύσκολες που έχουμε με τρίτη χώρα. Απαντώντας στον Έλληνα Ευρωβουλευτή, κατανόησε την ανησυχία του και υπογράμμισε ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι θέμα αλληλεγγύης. Ενημέρωσε ακόμη, ότι το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων περιλαμβάνεται στην ατζέντα του επόμενου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης αλλά και τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο σε Συρία και Λιβύη.